Andrzej Fiedoruk, Andrzej Lechowski, Kuchnia dawnego Białegostoku
55,00 zł z VAT
Liczba stron: 272
Rok wydania: 2023 , wydanie I
ISBN: 978-83-64319-13-6
Ilustrowana: TAK (czarno-białe fotografie archiwalne)
Format: oprawa twarda
Status: Dostępna; wysyłka maksymalnie w 5 dni roboczych + czas dostawy
3 w magazynie
- UWAGA! Darmowa dostawa od 150zł!
Andrzej Fiedoruk i Andrzej Lechowski napisali wspaniałą książkę. Kuchnia Dawnego Białegostoku, pełna anegdot z prasy, esejów na temat jedzenia, a nawet przepisów, jest wyjątkową propozycją dla każdego miłośnika kulinariów i historii Białegostoku. Autorzy przedstawiają w niej kulinarny klimat Białegostoku lat międzywojennych, umieszczony w kontekście najważniejszych wydarzeń po odzyskaniu niepodległości i w trakcie rozwoju miasta. Obok kuchni zaprezentowana została także białostocka gastronomia: Ritz, Akwarium, Savoy, Sielanka, Raj.
Zapraszamy Państwa na smakowitą, kulinarną wycieczkę w czasy międzywojennego Białegostoku. Po I wojnie światowej Polska odzyskuje tak upragnioną niepodległość. To także czasy, kiedy smaki poszczególnych zaborów, wsparte tradycją kuchni staropolskiej, łączą się w całość, tworząc naszą kuchnię narodową. A gdzież mogły tworzyć one bardziej smakowitą mozaikę niż na Kresach? Po dawnych białostockich restauracjach nie pozostał kamień na kamieniu. Dlatego w tej nieco sentymentalnej podróży pragniemy przywrócić ich smaki i klimaty. To trudne zadanie, bo przede wszystkim nie ma już osób, które tworzyły tamten niezwykły Białystok. Nie ma też ówczesnych mistrzów kulinarnych, szarmanckich, ale też i czasem zbyt obcesowych kelnerów, restauracyjnych muzyków, no i najważniejszych – białostockich bywalców i smakoszy. A skoro już jesteśmy przy tej delikatnej materii, to jak smakować dawne rarytasy bez próby odtworzenia klimatu tamtych czasów? Czy to jest w ogóle możliwe? Dlatego też sięgnęliśmy do dawnych gazet i periodyków, żeby przekazać czytelnikom codzienne i niecodzienne kłopoty i radości naszych przodków.
Naszym zamiarem jest ocalenie pozostałych z tamtych czasów potraw i produktów, zebranie ich w całość i zaproszenie turystów oraz mieszkańców Białegostoku na smakowitą wycieczkę szlakiem, jak się okaże, wcale nie zapomnianych smaków. Tak więc ruszajmy!
Andrzej Fiedoruk i Andrzej Lechowski
O AUTORACH:
Andrzej Fiedoruk – wybitny znawca i przewodnik po podlaskiej tradycji kulinarnej, potrafiący dowieść jej oryginalności i niepowtarzalności, pasjonat i gawędziarz jest twórcą rozpoznawalnym w całej Polsce. Z wykształcenia historyk, tropi i opisuje wątki kultury materialnej regionu Podlasia, pokazując jej barwność, wyjątkowość i niepowtarzalny charakter.
W dorobku ma kilkanaście pozycji książkowych, dotyczących najrozmaitszych aspektów dawnej i współczesnej kuchni polskiej, regionalnych obyczajów związanych bądź z wytwarzaniem, bądź ze spożywaniem różnych produktów, kulturą stołu i obrzędowością.
Fiedoruk często łączy historię regionu z narracją o codzienności mieszkańców Podlasia. Czytelnicy wysoko sobie cenią zarówno jego opowieści o dawnych karczmach i zajazdach podlaskich, jak też o sposobach wytwarzania i spożywania napoi alkoholowych, wędlin czy chleba.
Andrzej Lechowski – historyk oraz wieloletni dyrektor muzeum w Białymstoku. Ma na koncie wiele publikacji na temat historii Białegostoku. Jest również stałym autorem felietonów w lokalnej prasie.