Andrzej Fiedoruk, W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach
55,00 zł z VAT
Liczba stron: 192
Rok wydania: 2017, wydanie I
ISBN: 978-83-64319-01-3
Ilustrowana: TAK (czarno-białe fotografie archiwalne)
Format: oprawa twarda
Status: Dostępna; wysyłka maksymalnie w 5 dni roboczych + czas dostawy
5 w magazynie
- UWAGA! Darmowa dostawa od 150zł!
Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie żywności, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja.
Robert Makłowicz
W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest podróżą w poszukiwaniu klimatu dawnych i bardziej współczesnych białostockich zakładów gastronomicznych. Przez łamy dawnych gazet czytelnik odwiedzi pierwsze karczmy Branickich, salony eleganckiego Ritza, dane mu będzie także zajrzeć do spelunek na Bojarach czy Chanajkach.
Interesujesz się polską kuchnią regionalną? A może chcesz dowiedzieć się więcej o podlaskich kulinariach? Jeśli tak, to książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest idealną pozycją dla Ciebie.
O AUTORZE:
Andrzej Fiedoruk – wybitny znawca i przewodnik po podlaskiej tradycji kulinarnej, potrafiący dowieść jej oryginalności i niepowtarzalności, pasjonat i gawędziarz jest twórcą rozpoznawalnym w całej Polsce. Z wykształcenia historyk, tropi i opisuje wątki kultury materialnej regionu Podlasia, pokazując jej barwność, wyjątkowość i niepowtarzalny charakter.
W dorobku ma kilkanaście pozycji książkowych, dotyczących najrozmaitszych aspektów dawnej i współczesnej kuchni polskiej, regionalnych obyczajów związanych bądź z wytwarzaniem, bądź ze spożywaniem różnych produktów, kulturą stołu i obrzędowością.
Fiedoruk często łączy historię regionu z narracją o codzienności mieszkańców Podlasia. Czytelnicy wysoko sobie cenią zarówno jego opowieści o dawnych karczmach i zajazdach podlaskich, jak też o sposobach wytwarzania i spożywania napoi alkoholowych, wędlin czy chleba.