Andrzej Fiedoruk, Współczesna kuchnia podlaska
55,00 zł z VAT
Liczba stron: 176
Rok wydania: 2018, wydanie I
ISBN: 978-83-64319-04-4
Ilustrowana: TAK (kolorowe fotografie)
Format: oprawa twarda
Status: Dostępna; wysyłka maksymalnie w 5 dni roboczych + czas dostawy
5 w magazynie
- UWAGA! Darmowa dostawa od 150zł!
Jak kuchnia podlaska prezentuje się współcześnie? Co pozostało w niej z dawnych obyczajów? Co umknęło bezpowrotnie? A co pozostało i jest chlubą naszej kuchni regionalnej? Warto zastanowić się też co, gdzie i jak Podlasianie jadają. Do jakich restauracji najczęściej zaglądają, jakie mają gusta kulinarne i co jest ich dumą, a co przekleństwem. Jak z kulinarnej perspektywy wygląda dzień świąteczny, a jak powszedni. Co tak naprawdę należy do naszych podlaskich potraw tradycyjnych, a co zostało zaimportowane, podpisane kresowym inicjałem i jest takim przysłowiowym kwiatkiem do kożucha w naszym kulinarnym kobiercu?
W niniejszej książce nie skupiam się tylko na historii, ale przedstawiam też regionalnych wytwórców kulinarnych specjałów, którzy dbają nie tylko o swoją markę, ale też o zdrowie konsumentów. Są to laureaci Kulinarnych Pereł, restauratorzy, a także właściciele gospodarstw, z których trafiają na nasze stoły zdrowe i ekologiczne produkty.
Powrócę także do zapomnianych przepisów i receptur, i postaram się wpisać je we współczesną rzeczywistość. Przypomnę te receptury, bowiem kto dziś, oprócz naszych babć, potrafi ugotować prawdziwy rosół lub zrobić pyzy czy kartacze?
Zapraszam zatem do podróży po współczesnym, nie tylko kulinarnym, Podlasiu, po jego smakach i zapachach…
Andrzej Fiedoruk
O AUTORZE:
Andrzej Fiedoruk – wybitny znawca i przewodnik po podlaskiej tradycji kulinarnej, potrafiący dowieść jej oryginalności i niepowtarzalności, pasjonat i gawędziarz jest twórcą rozpoznawalnym w całej Polsce. Z wykształcenia historyk, tropi i opisuje wątki kultury materialnej regionu Podlasia, pokazując jej barwność, wyjątkowość i niepowtarzalny charakter.
W dorobku ma kilkanaście pozycji książkowych, dotyczących najrozmaitszych aspektów dawnej i współczesnej kuchni polskiej, regionalnych obyczajów związanych bądź z wytwarzaniem, bądź ze spożywaniem różnych produktów, kulturą stołu i obrzędowością.
Fiedoruk często łączy historię regionu z narracją o codzienności mieszkańców Podlasia. Czytelnicy wysoko sobie cenią zarówno jego opowieści o dawnych karczmach i zajazdach podlaskich, jak też o sposobach wytwarzania i spożywania napoi alkoholowych, wędlin czy chleba.